Deilig, saftig og knafritt havrebrød på søndag morgen, laget med rester av lørdagens rømmegrøt.

Nå er vi stort sett bare to som skal ha mat, ja også Tobey da han veier 3,5 kilo og spiser stort sett tørrfôr .

Vi er glade i rømmegrøt på lørdagene, og kjøper faktisk den i pose fra Toro framfor å lage helt fra bunnen eller kjøpe ferdig. Da får man riktig nok ikke det fine gule fettet på toppen av grøten,men det kompenserer vi med smørøye. Vi bruker også rosiner som vi strør på grøten sammen med sukker og kanel. Men det blir alltid for mye grøt, selv etter at Tobey har fått en liten øse, så er det igjen et par tre desiliter som går rett i dunken. Det har jeg nå funnet en matreddervri på.

Men tilbake til havrebrødet, jeg bruker som oftest surdeig,men det er slett ikke nødvendig. Gjær, både tørr og vanlig går kjempefint. Og så hiver jeg lunken rømmegrøt rett opp i deigen.

Oppskrift for 1 stk grytebrød

Du trenger en mellomstor jerngryte og en kjøkkenmaskin med eltekrok.

100 gram surdeig startes med 100 gram fin rug eller økologisk hvete( ikke nødvendig)

Oppskriften på surdeigen min får du her: https://ginagranum.wordpress.com/2014/04/27/surdeigen-min/

300 gram steinmalt økologisk havremel fra Holli

300 gram økologisk fin hvete

1 god øse rømmegrøt

50 gram havre

50 gran solsikkefrø

1/2 pakke gjær fersk eller 1pakke tørrgjær

15 gram salt

Ca 0,5 liter vann, fingervarmt

Fremgangsmåte:

  1. Ha alt det tørre i bakebollen, med surdeigen

  2. Om du bruker fersk gjær, løs den opp i vannet

  3. Hell over vannet og rømmegrøten og kjør i 5 min fort og 5 min sakte

  4. Deigen skal være klissete

  5. La den heve et par timer, trekk en plastpose over bolle og maskin, så trenge du bare å trykke på knappen mellom hevinger.

  6. Kjør deigen i et minutt til og la heve en gang til, jo flere ganger du gjentar prosessen , jo bedre blir brødet .

  7. Halvveis i siste heving settes jernkjelen i ovnen på 240grader, da blir den som en egen liten bakerovn.

  8. Når temperaturen er oppnådd, og deigen har hevet til full størrelse igjen, strøs litt havregryn i bunnen av kjelen så det dekker og brøddeigen veltes over i gryta.

  9. Strø lutt havregryn på toppen , ha på lokket og sett gryta i ovnen.

  10. Sett klokka på 30 minutter

  11. Ta så av lokket, og skru ned temperaturen til 220 grader

  12. Stek videre i 20-30 minutter , litt etter hva slags ovn man har.

  13. Når brødet er brunt og fint med god skorpe, veltes det over på rist for avkjøling.

Velbekomme!